Saturday, March 15, 2008

Е айде стига вече

For English click here
Вчера не отидох на акция, решихме вместо това да заснемем какво всъщност става в Рила.
В колата на връщане от Рилски езера, чух по радиото във вечерния осведомителен бюлетин "Природозащитници протестираха против застрояването на Рила", кратко и лаконично, макар на сайта на БНР да може да прочетете целия текст. След като изредиха събията по света и у нас така с по две думи, новините продължиха със спорта и времето и останаха на тези две съдържателни теми в следващите 10 минути....

До колко хора е достигнала новината, че Рила се застроява вчера? Колко от тях са разбрали, какво всъщност означава застрояване на Рила, колко хора са разбрали това, което аз разбрах вчера, докато се качвах от Паничище до Рилски езера?
Ето какво се случва малко над Пионерска в момента:

Изсечени дървета, машини и гмеж от хора и рактракове и моторни шейни






Вчера поставиха и последните няколко пилона на незаконностроящия се лифт.

Очаквайте видео кадри на http://www.forthenature.org/, където ще може и да чуете какво представлява разходка в Рила. Няма да може да помиришете бензиновите пари, но предполагам може да се представите, какви изпарения изпускат НЕПРЕСТАННО преминаващи моторни шейни и чисто нови рактракове на Риласпорт АД? А звукът от тях вчера се конкурираше с шума на хеликоптера, който неуморно носеше пилон след пилон. Ще кажат повечето "е като пуснат лифта, ще спрат качването на моторни превозни средства до хижа Р. Езера". А кой ще ги спре? То и сега е забранено. Кой ще спре тези, които си мислят, че Рила е мотописта, да вдигат предницата на шейните си по пътеката? Кой ще спре тези които искат да изградят друг лифт до вр. Кабул? Кой ще спре разширяване на легловата база в циркуса на Рилски Езера? Кой ще обясни на тълпите, че на боклука мястото му е в раницата и че в Рила е разрешено да се ходи само по маркираните пътеки? Кой ще контролира спазване на правилата?

Това, което се случва в Рила е символ на болестта на обществото ни. Има хора които дърпат конците без дори техните имена да са свързани с нито един от срамните строежи и посегателства срещу природата из страната. Има хора, които ги обслужват и обслужвайки ги избиват комплексите си, като се поперчат с моторната шейна.

Фактите са всъщност доста прости, в страната вече има закупена огромно количество скъпа строителна техника. Тя има нужда от ОБЕКТИ. Рила, Родопите, Калиакра, Иракли, Карадере, Синеморец са ОБЕКТИ, привлекателни за всеки горд собственик на хотелски комплекс.

Не е ли време да се събудим вече? Навсякъде по света съществуват подобни проблеми, породени от изкривеното ни консуматорско общество, но в много други страни гражданския коректив е способен да защити поне светите си места? Малко са страните, където биха допуснали гавра с Национален Парк?

Е какво да правим? Събрани са над 100,000 подписа в подписката,която цели спиране на незаконното строителство в Рила. С внасянето й ще се организира акция и в Брюксел и в София. За сега (до 21ви март) може да я подпишете и да следите http://www.forthenature.org/ и този блог за информация кога ще са акциите. Ако имате идеи как да действаме, за да спрем порочния кръг - инвеститори-строежи-платени политици-посегателство над природата, моля коментирайте тук.

1 comment:

Anonymous said...

Никакви идеи нямам, за съжаление :(

Неведнъж съм писал за Рила, скачал съм по протести срещу незаконното й застрояване, и за Странджа съм скачал, и нищо... :(

Май ще си правят каквото си искат и явно са купили когото трябва... :(