Friday, January 18, 2008

Рила виси на косъм

Кейти ме попита тези дни "добре бе, табаса кажи ми какво става на Рила, какъв е проблема? Все пак най-екологичното съоръжение е именно лифта. "
Накратко се опитвам да отговоря тук, без да претендирам за изчерпателност.....
- Лифтът на Рилски Езера се строи незаконно (в нарушение на 5 закона и 3 директиви, навлиза на територията на един от 3те национални парка, който е и един от 9те европейски европейски парка, сертифицирани по ПАН ПАРКС. Какво значи това на практика - няма одобрен план, нито контрол на това строителство тежкотоварни машини тъпчат из парка и се изсичат дървета, там където дори хората с краката си са способни да нарушат биоразнообразието и по правилник са длъжни да се придържат към маркираните пътеки. Строителството е необезопасено за хората, а ако въобще някога се даде разрешително за строеж, то такова би се извършвало с помощта на хеликоптер, а не с предварително строителство на път;
- Лифтът е само начало на строителство на зимен курорт в района на Паничище-Рилски Езера-Кабул. Успоредно с него се прокарват "противопожарни просеки", които съвпадат с пистите заложени в проекта.
- Земя която е държавна собственост е продадена от община Сапарева Баня на Рила Спорт?? как става това? очевидно лесно, ако се случва на територията на Абсурдистан
- Продават се апартаменти на брега на езерото?? http://www.mirela.bg/project.php?id=44949
- Строежите в защитени територии неминуемо ще доведат до глоби от ЕС за нарушение на директивите. Тези глоби ще се плащат от българския данокъплатец, а не от строителите и нарушителите. Обърнете внимание строителите ще могат дори да съдят българската държава за обезщетение, когато се наложи незаконните съоръжения да бъдат съборени. (особено когато такива са изградени в съответсвие с Обществено устройствени планове, разрешаващи такова строителство)

вижте филмчето за Рила на сайта на http://forthenature.org/, представящо мотивацията на различни хора да излезат на улицата

Протестите не са особено ефективни засега, но това е начин за изразяване на гражданска позиция, наред с другите действия като подписки, декларации и информиране на национални и европейски институции и стартиране на съдебни дела. Когато кейти дойде с нейната скиорска каска на протест, това ще е знак че е и гражданина скептик иска да спре безумството. На първо време, този гражданин трябва да се убеди, че в действителност става дума за безумство. т.e необходима е информация и съъответно разпространение за премахване на воалите, които закриват истинските проблеми.
Знаете ли, че:
- новия Обществено Устройствен план на община Царево предвижда застрояване на цялата морска ивица Царево-Резово и изважда 600 хектара от парк Странджа естествено напълно незаконно? Победата за Странджа се оказа, спечелена битка, но войната никак не е свършила.
- На Иракли се строи и в момента, проектът на великия Норман Фостър е за дерето, има проекти за ски курорт на Перелик, Ком и къде ли още не....
-Пистите в Пирин причиняват ерозия и се намират на 2.5 повече територия отколкото е в разрешителното?
- Освен,че никой не мисли за природата (изсичат се вековни гори и се залесяват ниви според ОУП- на Царево), рядко някой се сеща да мисли за инфрастуктурата в новите "курорти" - вече видяхме Слънчев бряг затънал в лайна през 2006, и Банско без вода и отопление в "петзвездните си хотели"
Все повече хора осъзнават че става дума за реализация на икомически неизгодни, така наречени "инвестиционни проекти", които препират пари, унищожавайки природата в нарушение на националните и международни закони и директиви. Тези хора ще бъдат на 23-ти по улиците на София, за да могат децата им да имат същите възможности каквито и ние имахме да опознаваме природата на живо, а не от учебниците и музеите.

ИСКАМЕ СИ ПЛАНИНАТА ЖИВА!


КУКЕРИ, ПЕЩЕРНЯЦИ, ПЛАНИНАРИ, СКИОРИ, СНОУБОРДИСТИ,
АЛПИНИСТИ, ОПТИМИСТИ...

23.01.2008 (сряда)
начало: 17.30ч. – паметника на св. Климент Охридски
(градинката между СУ и Парламента)
18.30ч. – среща с кукерите на Мавзолея


forthenature.org
iskampriroda.org
Онлайн подписка в защита на Рила

5 comments:

Anonymous said...

Най-тържествено отказвам да съм символ на гражданина-лумпен, по- съм съгласна да съм гражданинът - скептик, а най- съм май гражданинът- лунатик или прост шизофреник...

Anonymous said...

Трябва хората наистина да разберем, че тези неща които се случват с природата ни са вид безумие... коментарът ми е, че много скоро трябва проблемът да бъде осъзнат и да се спре практиката на убиване на природните ни ресурси. Те са за планетата, за нас... за всички. Иначе става въпрос за комунизъм, диктатура или какъвто и да е подобен формат.

Светът се развива и същевременно пропада, но от друга страна много млади хора мислят за бъдещето си и искат естествената им среда да бъде максимум запазена. В противен случаи идните поколения няма да имат възможността да си спомнят и ползват, практикуват... това, което природата е създала в равновесие. А ние, когато станем истински човеци, тогава ще разберем, колко загуби сме нанесли заради егоизма и неразбирането си - Мая.

Много може да се напише, но по-ценно е хората наистина да осъзнаем, че добрите пътища на развитие заключават едно разбрано и осъзнято многообразие.

Материята е сама, защото ние я напускаме - това е нещо като край на писмото ми и апел да бъдем по-близко до природата ни, да я уважаваме и съхраним.

Този ми апел е в подкрепа на: Рила, Странджа, Балкана, Родопи, Пирин, Витоша и Плана и Земен, Белоградчик, Мелник, Рожен, Иракли - както и цялото ни Черноморие, реките, язовирите, растенията и животните и нас самите.

Амин!

Anonymous said...

A Human being is part of the whole, called by us the "Universe", a
part limited to time and space. He experiences himself, his thoughts
and feelings as something separate from the rest - a kind of optical
delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for
us, restricting us to our personal desires and to affection for a few
persons nearest to us.
Our task must be to free ourselves from this prison by widening our
circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of
nature in its beauty.
Albert Einstein

tabasa said...
This comment has been removed by the author.
tabasa said...

стана дума за целите днес...
моята цел е
да се развивам, да добавям в многообразието, да осъзнавам

като живея живот в който с действията си не убивам други същества...дори неволно.
в момента ползвам доста продукти, които убиват всички същества: бензин, електроенергия от която е произведена при емисии на серен диоксид и какво ли още не.!!!!

това само по себе си e mind job
как да се придвижвам практично без да емитирам
и да мога и в българия да заявя вида енергия слънчева, въглена, ядрена или друга

да живея в рила и/или родопите и балкана
или дори в софия, понякога, само че друга софия с нормални същества

варна, лисабон, геледжик, на луната, слънцето и на други знайни и незнайни светове

когато се случва нещо абсурдно и безумно никой не може да го забележи, ЦАРЯТ е ГОЛ.

както действително се случва в третия свят и в първия и втория свят: действията от позицията на силата често водят до брутално посегателство върху планината, дюните, белите мечки, рибите и всички същества (естествено),

действията на много от нас водят до посегателство върху планината, дюните, коралите, водораслите и всички същества...макар да не го ОСЪЗНАВАМЕ...
за това целта ми е да бъда осъзнато човешко същество във всичките си действия.

докато много от нас са в процес на осъзнаване....се случват безумия някакви....като багери в рила.
какви лумпени?