Thursday, September 13, 2007

Ходи назад - Тръгни напред.

Репортаж на Иван Пенчев , фотография Деница Русева
Протест срещу орязването на Натура 2000



Върви народе, възродени, върви напред, ходи назад. Така някакси протече за мен шествието вчера, тръгнало от Съдебната палата. Незнам защо, без връзка, но се сещам за един персонаж от бандата на доктор Дулитъл – Бутни – дръпни.

Тръгни – върви

Макар да кацнах със леко закъснение за началото на шествието, задръстванията едва ли бяха причинени от предстоящото събитие, всичко изглеждаше нормално. Поне за човек като мен, който не е от най-често срещаните физиономии по протестите. Нормалната обстановка – малко телевизии, някой друг микрофон, едно ядро от хора, които бяха подготвили запомнящи се плакати. Направи ми впечатление, че почти всеки седми, примерно, от близо 200-те протестиращи трупаха мега-гига байтове снимков материал, и се изживяваха в две роли, хем протестиращи, хем документиращи. Яко!


И така, някой извика, грабвайте … и тръгнахме към МОСфилм, пардон МОСВ.
Върви напред – ходи назад



Полицията много “вежливо” ни проводи напред. Как се роди почина да се ходи назад, така и неразбрах. Но в един момент све около мен се обърнаха и започнаха да ходят рачешката назад. Абе, аз лично не ходих и ако ме питате защо, немога да ви отговоря. Гледах напред кво става. Вървя напред и какво да видя. Има няма на всеки магазин по Графа се бяха изтипосали продавачки- продавачи със сложени ръце на хълбоци и зяпаха шествието, все едно цирка минава. От трамваите ме наблюдаваха летаргични погледи, направо си мислих, че не ме виждат. Невидим ли съм?! Явно да, вървях напред.....а, похода-шествие ходеше назад. Има разлика.

Спри – тъпчи

Незнам що, но се получи така че шествието спря на двайсетина метра от саМОСВал-а. Не че това беше някакъв проблем, но не беше много редно да бъдат държан без ”ангажмон” стоварения десант от полиция пред входа на заведението на министър Чакъров, Нейсе, след кратко тъпчене на едно място, тупурдията се пренесе пред портите на екочиновниците. Развяха се пряпорци, подеха се песни и после стана време да си вървя. Имах ангажмонти ...

Конструктивно - деструктивно

Ах, да! Преди да затворя дюкяна ми хрумна една идея. Става дума за черен ПР – попаднах скоро на един черен списък на организации и лица, сиреч инвеститори, пряко замесени в погубването на природата в България. Та, черната работа е следната – защо да не се направят митинги пред щаб-квартирите на въпросните инвеститори, вместо пред сградата на разни чиновници, от които явно почти нищо независи. Да си поиграем на кризисен мениджмънт, дето му казват тва американците. Пък да видим....

1 comment:

Anonymous said...

Кратко видео от протеста:
video

И от следващия ден:

Тук