Saturday, December 12, 2009

Запушените канали и няма ли боклук всъщност

Напоследък все повтарям, че боклук всъщност няма. Има ресурси, които могат да се използват отново по-един или друг начин. Практическото приложение на тази крилата фраза обаче, изисква сериозен ре-дизайн на обиталищата ни. Наскоро отмина традиционния ден на некупуването, когато се събудих в тъмни зори в Шипка и още не съвсем в пълно съзнание запалих лампата, измих си зъбите и пуснах водата в тоалетната. Ден за некупуване...по скоро ден за наблюдение и размисъл и поставяне на цели. Целта ни в Пермашип е догодина(!!) да имаме вътрешна компостна тоалетна, съхранена дъждовна вода и биологическо пречистване на сивата вода.

В къща е доста по-лесно да елиминираме боклука и потреблението, но как стои въпроса в града, където сградите са проектирани, за да превръщат водата в боклук? Дъждовната вода се излива от улуците по улицата, където се смесва с мръсотията на града и се излива в канализацията. Когато съм в София живея в една древна кооперация на 5те кьошета. Честно казано като се прибрах от близкоизточните територии (където водата е мега кът) и установих, че каналът се е запушил направо се зарадвах. Сега водата, която изтича от мивката в банята, кухнята и пералнята се събира в един леген под умивалника и от там я ползваме за тоалетната. Виждайки количеството вода, което изтича отдолу, всеки потребител бърза да спре крана и пуска тънинка струйка. ...Този метод разбира се е екстремен и непрактичен. Има ли реални решения за града тогаз? Ползването на сивата водата от мивката за прочистване на тоалетната е доста лесно изпълнимо- ето един направи си сам дизайн. (на снимката - фотокредит http://instructables.com

Инак решенията за ползване на сивата вода чрез биологично пречистване се разработват и прилагат вече по света в по-малък или по-голям мащаб.
Бъдещето е в децентрализирани живи (растителни) системи на пречистване, към които може да се премине плавно, твърди Уил Къркси в този труд Идеята му с две думи е да поддържаме съществуващата инфраструктура дорде се създаде нова зелена инфраструктура.. За живущите в континенталния пояс - ни са отчайвайте - през зимата пречистващата жива инсталация - се напъхва под стъкления похлупак на оранжерия, за да не измръзне! Излиза, че ней толкоз невъзможно да се предотврати разхищението на вода, мъненко желание се сака. Та за 2010 година ще се забавляваме с превръщането на Пермашип в зона без боклук и сте добре дошли да участвате във водните ни приключения и не само в тях.

No comments: