Friday, October 15, 2010

И пак за водата

Ето на пак 15ти октомври настана, ден за действие на блогърите. Темата е водата! Едва ли е нужно някой да бъде убеждаван в необходимостта от разумно използване. Последната публикация в този блог, пак беше за водата и поставяше няколко цели, събрана дъждовна вода, компостна тоалетна и биологично пречистване на водата в Пермашип. Е радвам се че 10 месеца по-късно мога да кажа, че въведохме вътрешна компостна тоалетна в една от двете жилищни постройки в Пермашип, а сивата вода от домакинството и банята се оттича и пречиства в специално създадена влажна зона. Оказа се, че най-лесния начин за пречистване е във земята за повече информация следете
www.permaship.org.


За сега поставихме 6 резервоара за дъждовна вода, общо 6 кубика, от които в действие са 4, използват се за напояване, което в тез дъждовни дни, не е никак необходимо, но за другото лято сме готови.
Тази година по време на юнския ни курс направихме и две малки изкуствени езерца, които са стъпка към създаване на по-голямо изкуствено езеро, предимно с цел отглеждане на водни култури и евентуално риба. За сега се запознаване с различните видове ядливи водни растения и билки- блатен аир, водна леща, стрелолист, воден живовляк, мента и разни други. Водните култури носят огромен потенциал, който е масово подценяван. Реколтата от водните култури, сравнена с реколта от сухоземни култури при едни и същи хранителни вещества е от 4 до 20 пъти по-голяма. поинтересувайте се какво казва Бил Молисън по въпроса, който е и източник на информацията за високата ефективност на водните култури.

No comments: